Viikonlopun reissu oli juuri sellainen kuin arvelinkin. Aamulla aikaisin lähdettiin minibussilla kohti Karatagia. Siellä meitä odotti uima-allas, joki, matalia vuoria ympärillä ja mökki. Sitten uitiin, syötiin, uitiin, pelatiin korttia, syötiin, jne. Illalla oli jonkin sortin bileet, eli tadzikistanilaiset tanssivat ja stereot soittivat ehkä viittä eri kappaletta vuoronperään. Seuraavana päivänä ohjelma oli samanlainen, tosin osa porukasta, minä mukaanlukien lähti patikoimaan läheiselle vuorelle. Hauska reissu kaiken kaikkiaan. Rentoutumista, ei mitään kummempaa. Se oli ehkä viides tuon tyyppinen viikonloppu täällä. Ensi viikonloppuna mennään jälleen kerran Varzovin laaksoon tekemään sitä samaa, eli rentoutumaan. Ihan ok, kun on enää viikko jäljellä. Ai niin. Se kreikkalainen oli melko vaisu ja hiljainen tyyppi, jonka kanssa oli vaikea aloittaa minkäänlaista keskustelua. En nähnyt sormusta sormessa...

Oikestaan viihdyn täällä ja harmittaa kun on enää viikko jäljellä. Muista vaihtareista on tullut hyviä ystäviä. Tadzikistan sinänsä on jo nähty niissä puitteissa kuin on mahdollista tämän IAESTE ohjelman kautta. Jos haluaisin nähdä lisää, pitäisi ottaa itsenäisesti taksi esimerkiksi Pamireille jne. Sinnekin muuten tarvitaan viisumi ja lupa. Arni on tällä hetkellä Almatissa ja kun hän palaa sieltä, hän suuntaa Pamireille. Luvat on kuulemma hankittu. Eniten jään kaipaamaan muita vaihtareita.

Eilen olin kokopäivän OXUS-nimisen projektin tiloissa, n. 5 km täältä ACTEDin toimistosta. OXUS oli ennen ACTEDin projekti mutta on nykyään oma ”firmansa”. OXUS on ”pien-laina” firma (micro-finance) ja eilen tehtiin markkinatutkimusta basaareissa. Ensimmäiset kolme tuntia oli palaveria siitä, miten kysymykset tehdään, mitä kaavakkeissa on, jne. Sitten mentiin basaareihin kyselemään ihmisiltä ovatko he kiinnostuneita... Minun työni tulee olemaan vain kaavakkeiden syöttämistä tietokantaan, mutta sainpahan nyt hyvän käsityksen siitä, mistä hommassa on kyse. (Toivon vain, ettei tämä ole ensimmäinen markkinatutkimus, sillä käsittääkseni projekti on jo melko pitkällä...)

N. 70% vaihtareista on kipeinä tällä hetkellä. Vatsatautia, flunssaa, jne. Minulla ei ole mitään. Eilen join vettä basaarissa suoraa letkusta. Ei oireita. Vatsani on tadzikistanilainen. (Yksi syy miksi en halua tulla takaisin.. :))

Vastauksia:

Pena:


- Ei kultaa eikä pepsodentia tällä kertaa...


- Kunhan vatsani on Suomessa okei, syön rapuja kanssanne.

 

Hepsantuu:


- Dushanbe on melko vapaamielinen paikka. Alkoholi maittaa muslimeille. Pääasia on, ettei syödä sianlihaa, ja että leipä on pöydässä aina oikein päin, ja ruoka laitetaan suuhun oikealla kädellä. Mutta turistit saavat tehdä mitä haluavat. Shortsit ovat ok, mutta suurin osa, minä mukaanlukien, käyttävät pitkiä housuja. Dushanbe on taatusti täysin erillainen, kuin esim. Teheran. Mutta olen kuullut, että maaseudulla, esim. Garmissa, ollaan erittäin vanhoillisia, ja eräällä vaihtaritytöllä siellä on melko vaikeaa.

- Ihmiset ovat mielestäni keskimäärin iloisempia kuin Suomessa. Ja ennenkaikkea, äärimmäisen vieraanvaraisia.