Aaagh! Olin juuri kirjoittanut pitkät sepostukset kun sähköt meni poikki... Kirjoitan nyt wordillä tekstit, että voin tallentaa ne tuommosten tapausten varalta.

 

Tänään olen tehtyt kartan Uzbekistanista, Kirkiisiasta (Kirkistan?) ja Tadzikistanista siihen pisteeseen, että siihen tarvii vain lisätä varsinainen data. Helpommin sanottu kuin tehty. Lisäksi olen käynnistänyt internet serverin 3 tai 4 kertaa sähkökatkoksen jälkeen. UPS vara-akku systeemi ei nähtävästi toimi kunnolla.

Viikonloppuna oli retki. Hyvin mielenkiintoinen retki. Lauantaina klo 7 lähdettiin Dushanbesta etelään päin. Ajettiin ehkä noin 5:den poimuvuoriston halki tyypilliseen tyyliin. Jos tie oli huonossa kunnossa tai vastassa oli ylämäki hitaasti, muutoin nastalaudassa vuorenrinnettä alas kurviin rekkaa samalla ohittaen...


    Perillä odotti kylä, jossa tadzikki Jayhun, joka retken järjesti (saman ikäinen opiskelija kuin mekin), oli viettänyt lapsuudensa. Asuimme hänen perheensä luona, joka oli tod. näk. rikkain perhe koko kylässä. Talo oli tosi iso. Kierrettiin hieman ympäriinsä ja nähtiin joku vanha linnan raunio ja pieni, ruskea-vetinen joki. Paikka oli ilmeisesti ollut melko sotaisa sisällissodan aikaan. Näin luodinreiän liikennemerkissä. Sitten katsottiin DVD:ltä "I Robot". Ohjelmaa ei oikein oltu hirveästi mietitty kun luppoaikaa oli vaikka kuinka. Illalla mentiin katsomaan toista hieman suurempaa jokea. Mukaan tuli n. 10 poikaa, jotka olivat matkanjärjestäjän kaverita, serkkuja, veljiä jne. Pojat menivät jonkin sortin tuk-tukilla ja me änkeydyimme Ladaan siten, että siellä oli lopulta 7 ihmistä. 4 takana, kolme edessä. Joki oli – joki. Maisemat olivat komeat kun joen takana olevan vuoriston taakse laski aurinko. (Valokuvia näette kun tulen kotiin. Unohdin ottaa kamerakaapelin mukaan).


    Illalla oli juhlat... Ole voi huonosti ja meni nukkumaan, joten poikien lisäksi siellä oli Arni, Luis, Patrcia, IAESTE-tadzikki Davron ja minä. Bileet olivat pienessä huoneessa, jonne pojat toivat kaljaa (muovisessa limsapullossa) , 96% pirtua ja sterot jossa oli ehkä kolme eri kappaletta. (Fifty Cent). Pojat tanssivat ja me istuimme ja katsoimme. Patricia oli tässä vaiheessa jo täysin liimaantunut tadzikistanilaieen Davroniin ja aamulla molempien kaulassa oli fritsut. (Se lähtee täältä jo 2 viikon päästä, joten ehkä sillä oli siksi noin kova kiire pokata paikallinen, mene ja tiedä... :P)


    Juu. Pojat tanssivat keskenään. Työt olivat kuulemma tulossa. N. Klo 23:20 pojat antoivat meille jostain syystä kondomeja. Kymmenen minuutin päästä Lada kaarsi pihaan. Naiset vietiin sivurakennuksen terassille. Tässä vaiheessa alkoi epäilyttää. "Naiset" eivät olleetkaan mitään kaverita, vaan huoria. Kaksi niistä oli ehkä n. 50-v. Ja molemmilla kaikki hampaat olivat kullasta. Kolmas oli nuorempi, mutta Luisin sanoin; ikää oli vaikea arvioida kun hapaita oli niin vähän. Täällä melkein kaikilla on sellaiset kultaiset hampaat. (Oli kuulemma muotia jossain vaiheessa). Sanottiin ei kiitos. Pojat olivat että "hä?!". Paikallinen IAESTE:lainen sanoin, että "ok, halusin vain varmistaa, että haluttaessa on muitakin vaihtoehtoja." Huh. Jotenkin vaikutti siltä, että heistä se on täysin luonnollinen osa juhlimista. Menimme nopeasti nukkumaan...


    Seuraavana päivänä mentiin taas jonkin sortin uimapaikalle. Se oli melko hieno. Vesi oli erittäin kirkasta ja tuli lähteestä. (Tosin pissa ja vuohen lanta haisi.) Olitiin siellä 6 tuntia poikien kanssa, kunnes palattiin takaisin kotiin. Puolet meni taksilla ja puolet toisella autolla Dusanbeen. Kun olimme lähdössä, pihaan ajoi iso mersu. Eräs pojista kertoi lähes kuiskaten, että "those men are killers." Tappavat kuulemma kenet vaan, jos iso setä käskee. Onneksi lähdettiin melkein heti sen jälkeen pois.

Illalla palasin kotiin ja totesin, ettei Nigina ollut käynyt siellä viikonlopun aikana. Leipää ei ollut aamuksi, joten söin jugurtin. Sitten menin töihin, ACTEDin autolla, ja nyt pitäisi kyllä jo lähteä kämpälle..