Päivät käyvät vähiin...

Perjantain disko ylitti odotukset. Ensin mentiin "tea house"-paikkaan juomaan oluet. Koska kyseessä oli minulle viimeinen perjantai täällä, tilasin pullon "vodka-tadzikistania". Puolen litran pullo kustansi 5 somonia eli rapiat 1,2 euroa. Jostain syystä muut eivät olleet oikein innostuneita juomaan kyseistä litkua, ja melkein heti kun olin saanut pullon käteen lähdettiin kävelemään kohti diskoa. Kävelin pullon kanssa ehkä 500 metriä, mutta sitten petti hermot ja jätin 2/3 täyden pullon katuojaan (pääkatu "Rudaki" vilisee poliiseita). Onneksi Daniel käveli vastaan. Hän oli mennyt ACTEDin porukoiden kanssa samaan diskoon, muttei ollut kiinnostunut menemään sisään ja oli siis nyt palaamassa takaisin vierasmajaan. Kerroin  pullon koordinaatit, ja nyt se on turvallisesti vierasmajan pakastimessa. Disko oli jees, mutta puolet asiakkaista oli Ranskan armeijan sotilaita... Niillä on kai tukikohta täällä Dushanbessa.

Lauantaina käytiin basaarissa. Paikka oli käsittämättömän iso, sokkeloinen ja kuuma. Illalla mentiin "Salsa" ravintolaan syömään. Se oli paras ravintola, jossa olen ollut täällä Dushanbessa. Alkupalat + pääruoka ja jälkiruoka + olut maksoi yhteensä n. 35 somonia eli n. 8.5 euroa. HALPAA. Minulla ei ole ollut onglemia vatsan kanssa ehkä neljään viikkoon. Equadorilaisen salsaruoan jälkeen vatsa oli vain melkoisen kova... Noh, Nescafe tuli apuun (voitelee suolen kuin suolen), ja tänä aamuna kaikki oli taas okei.

Sunnuntaina mentiin siis Varsobiin. Paikka oli hieman parempi mutta kustansi 16 somonia enemmän kuin aikaisempi paikka, jossa käytiin siis reilu kuukausi takaperin. Ohjelmassa oli kaiken perinteisen lisäksi lentopalloa, joka oli ihan mukavaa. Yritin ottaa aurinkoa, että uskotte sitten koto-Suomessa, että olin tosissaan täällä. Kädet on niin ruskeat, kun ne nyt vaan voi näillä (suomalaisen ihon) resusseilla olla, ja jalatkin punottaa mukavasti eilisen jälkeen. Mutta en ole oikeastaan palanut kertaakaan kunnolla täällä. Oma ihoni on huomattavasti helpompi kuin esim. Timin, Sofien tai Julietin jotka vain palavat, mutteivat juurikaan rusketu.

Paljon on ihmisillä ollut ongelmia terveyden kanssa. On flunssaa, vatsatautia, huuliherpestä (Biljana sai sen varmaan jostain vesipullosta...) ongelmia munuaisten kanssa, kuumetta, päänsärkyä, palanutta ihoa, jne... Itse olen terve kuin pukki. Ihmiset eivät oikein tajua varautua tarpeeksi. Itselläni oli ekan kuukauden ajan kaikilla viikonloppureissuilla mukana vessapaperia, desinfiointiainetta, särkylääkkeitä, vastatautilääkkeitä, vettä, laastareita, aurinkorasvaa, linkkuveitsi, nenäliinoja, kurkkupastilleja, korvatulppia, jne. ja kaikille oli käyttöä. Eilenkin olisi ollut (toisten harkkareiten taholta) käyttöä monelle em. apuvälineelle, mutta eipä tullut mukaan, kun en itse enää tarvitse.

Jaahas. Arni tuli tänään takaisin Almatysta, joten kuulemme varmaan tänään töiden jälkeen hänen raporttinsa Kazakstanista, Baltika 3 pullojen äärellä. Aaagh. Juon aivan liikaa olutta. Eilenkin muut ottivat reissun jälkeen jäätelöt, mutta minä sorruin jälleen kerran Baltikaan. Täällä on vaan niin pirun kuuma...

Vielä on yli 100 somonia käyttämättä. Täytyy ostaa joko mielettömästi tuliaisia, tai juoda mielettömästi olutta, tai sitten vaihtaa rahat takaisin euroiksi... Pyrin välttämään kahta viimeisintä vaihtoehtoa.

Ensi keskiviikkona pidän viimein esitelmäni Suomesta. Jostain syystä haluavat pitää bileet vasta sillä viikolla kun lähden. Lisäksi siellä on Sveitsi ja USA. Kevin pitää USA-esitelmän. Hän saapui tänne samalla koneella kuin minä, ja hän lähtee pois samalla koneella kuin minä. Hän työskentelee olut-panimossa Khujandissa, mutta tämän viikon alussa hän tulee Dushanbeen viettääkseen loppuajan täällä.

Eipä muuta tällä kertaa. Ai niin. Ola kirjoitti muinoin blogiinsa, mitä hän aikoo tehdä kun palaa takaisin Norjaan. Tässä oma listani (melko samanlainen kuin Olan.):
  • Menen suikuun, josta tulee puhdasta lämmintä vettä tasaisella paineella
  • menen saunaan
  • tulen saunasta ulos, ja ulkona on viileämpää kuin saunassa
  • juon pullon suomalaista olutta
  • juon vettä kraanasta
  • uin oikeassa järvessä
  • kävelen satessa jos siellä vielä nykyään sataa (täällä satoi viimeksi 6 viikkoa sitten (2 minuuttia))
  • syön sianlihaa
  • syön ruisleipää
  • juon maitoa
  • istun 15 minuuttia vessassa lukemassa hesaria
  • käytän suomalaista valkoista pehmeää vessapaperia, harmaan karhean tadzikistanilaisen sijaan
  • vedän pöntön tietäen että se toimii
    • yleensä jos täällä on länsimaalainen vessa, vettä ei ole ollenkaan tai sitten vesi tulee niin kovalla paineella, että housut kastuvat
  • nukun 10 tuntia ilman hyttysiä
    • täällä 7 tuntia riittää, koska kuumuuden takia ei tee mieli nukkua enempää
  • nautin Suomen teiden kuopattomuudesta, turvavöistä, nopeusrajoituksista, poliisien rehellisyydestä ja suomalaisten ajotavasta, joka on lähes naurettavan rauhallista paikalliseen meininkiin nähden
  • hengitän raitista ilmaa kävellessäni Helsingissä
  • surffaan internetissä 1Mb yhteydellä 1kb:n sijaan
  • puhun suomea (jos enää osaan)
Ei muuta tällä kertaa. Vielä on tuntia aikaa tehdä oikeita töitä...

Veikko