Tänään olen lähettänyt kaksi sähköpostiviestiä liittyen karttaan, jota olen verkkaisesti vääntänyt. Ensimmäinen lähti Qurghon-Teppan ACTEDin toimistoon. Kysyin tietävätkö he mitään Shahrituzin ja Panjin sivukonttoreista. Toinen lähti Kirgisiaan Oshin toimistoon. Jalalabat ei ole vastannut kyselyyn, joten kysyin tietävätkö Oshissa millaisia vempaimia heillä siellä on.

 

Viikonloppuna oli retki Khujandiin. Lentokone lähti klo 8:00 Dushanben kentältä kohti pohjoista. Kone oli n. bussin kokonen venäläisvalmisteinen suihkumoottorikone. Vähän aikaa lennettiin länteen päin ennenkä käännyttiin kohti pohjoista. Vuoristo on sen verran korkeaa, että ylitystä ennen piti ottaa vähän korkeutta. Veikkaan, että parhaimmillaan lensimme n. 200 m päästä vuoren huippua. Vuoristo loppui melko nopeasti ja toisella puolella avautui Ferganan laakso – laaja tasainen alue, vuorten keskellä. N. 45 minuutin lennon jälkeen laskeudimme pehmeästi Khujandin kentälle.


    Paikalliset IAESTE ihmiset esittelivät meille aluksi kaupunkia, ja sitten mentiin isäntäperheen kotiin lounaalle. Meidän isäntäperheen talo oli hulppea. Ilmastointi, vessa pohjoismaista tasoa, ja ruoka hyvää. Viisi tähteä. Iltapäivästä mentiin uimaan "tadzikistanilaiseen mereen" eli suureen tekojärveen, jonka muuten voi nähdä Tadzikistanin kartasta. Vesi oli melko lämmintä, ja siellä kelpasi köllötellä useita kymmeniä minuutteja. Illalla mentiin juomaan parit oluet, ja sitten olikin jo aika mennä nukkumaan.


    Klo 5 oli herätys! Jostain syystä IAESTE oli aikatauluttanut herätyksen aivan naurettavaan aikaan. N. klo 7 lähdettiin kohti erästä kaupunkia, joka oli n. 100 km Khujandista etelään. Siellä oli eräs Keski-Aasian suurimmista basaareista, näin minulle kerrottiin. Ostin jäätelön ja paikallisen hatun, jollaista n. 80 prosenttia kaikista miehistä Tadzikistanissa pitävät. (Kansallishattu.) Maksoi 6 somonia, eli oli lähes ilmainen. Basaarin jälkeen ajettiin n. pari tuntia vuoristoa kohti ja loppupäivä vietettiin melko viileässä vuoristoilmassa pikinikin merkeissä. Illalla palatiin Khujandiin ja mentiin diskoon. Diskosta lähdettiin n. klo 3 ja herätys olikin mukavasti kello 6:30.


    Maanantaina n. klo 7:30 lähdetiin ajamaan kohti Dushanbea. Kilometrejä oli 350 mutta ajoaika oli n. 10 tuntia. Tie oli enimmäkseen lähes kinttupolku. Kapea hiekkatie täynnä kuoppia. Suurin osa matkasta ajettiin vuoren rinteellä väisetellen rekkoja ja vastaan tulevia autoja. Ajokkina toimi Volga, jonka ikää en osaa arvioida. Ennen vuorten ylitystä moottoriin laskettiin letkulla vettä useita minuutteja. Maisemat olivat upeat. Ikimuistoinen kokemus. Jos joku tulee Tadzikistaniin, tuo reitti on mielestäni kokemisen arvoinen. Hieman ennen Dushanbea oli matkan korkein huippu "Anzov", ja siellä maisemat olivat mahtavat. Harmi vain, että sieltä avautuvaa maisemaa, syvyyttä ja korkeutta oli mahdotonta tallentaa kameralla, edes välttävästi.

Eilen olin Oxus-nimisen yrityksen uusissa tiloissa järjestelemässä piuhoja. Oxus oli ennen ACTEDin projekti, mutta nyt se on erillinen firmansa. Korjasin myös puhelinlinjan toimivaksi. Kun sain homman valmiiksi, soitin ACTEDiin tilatakseni auton hakemaan minut takaisin toimistolle. Autoa ei koskaan tullut. Iranin presidentti oli vierailulla ja koko päätie oli suljettu. Lopulta, n. kahden tunnin odottamisen jälkeen, kävelin sieltä keskustaan ja menin suoraa keskuspuistoon kaljalle. Siellä oli tutut vaihtarit sekä kaksi uutta harjoittelijaa Serbiasta. Toisen nimi oli Biljana, mutta toisen nimeä en muista. Mentiin jälleen kerran ajamaan maailmanpyörällä, ja nyt uskaltauduin myös muutamaan pelottavampaan laitteeseen. Lopuksi mentiin jäätelölle, ja sitten palatiin takaisin, kukin omaan asuntoonsa. Soitin muuten keskuspuistosta kotiin Luisin ilmaisella kännykällä (hän työskentelee paikallisella operaattorilla ja hänen puhelimen kaikki puhelut ovat ilmaisia) . Oli tosi tyhmää huomata, että ei osaa puhua enää suomea kunnolla. Joutui oikein taistelemaan, ettei sanonut yes, I, see, ok, jne...

Tänään espanjalaiset ja islantilainen pitävät esitelmän kotimaastaan eräässä ravintolassa. Vierasmajassa asuu minun lisäkseni Pierre ja Antoine, jotka ovat myös harjoittelijoita, mutta eivät ole täällä IAESTEn kautta. Ajattelin kysyä niitä mukaan, kun tuntuvat olevan hieman eristäytyneitä ja yksinäisiä...

Australialainen David, jolle olen lähetellyt viestejä, on järkännyt kämpän Prahan keskustasta 8000czk/kuukausi. Kämppä on siis ainakin näennäisesti Prahasta jo järkätty. Nyt pitäisi alkaa selvittämään lentoja 1. syyskuuta, jolloin hän saapuu Prahaan.

Vastauksia:

-         Asuntolassa ei kuorsaa kukaan, mutta kukko alkaa kiekumaan yleensä klo 5:00 ja koira ulvoo ja haukkuaa yötä päivää. Korvatulpat ovat kovassa käytössä.

-         100 euroa on automaattisessa maksussa, joka kuukausi, joten don't worry. Mutta mitä se Bube oikein vaahtosi, olisi mielenkiintoista tietää?

-         Ehkäisyvälineistä: Don't worry Khujandissa juhlakulttuuri oli erilainen kuin viikko sitten Kabodiyonissa.

-         Minulla on vakuutus, joka kattaa omat tyrimiset, mutten tiedä sisältyykö hintaan Stolichnayat...

Best regards, Veikko