Privjet. Tällä viikolla olen säätänyt jotain pikkujuttuja töissä, ja sitten olen juonut Baltika 3:sta ja 7:kaa töiden jälkeen. Olen yrittänyt vähentää yhteen päivässä. Sain palkan viikon alussa. 100 dollaria. Eilen kävin vaihtamassa sen somoneiksi. Luulen, että mua kusetettiin hieman siellä vaihtopisteessä. Epäilen, että ne jätti parikymmentä somonia antamatta. Veikkaan, ettei minun tarvitse enää nostaa rahaa tällä Tadzikistanissa. Rahaa ei tosiaankaan ole kulunut paljoa. Nostin 150 euroa Helsinki-Vantaalla, pari viikkoa sitten nostin 250 somonia, ja nyt vaihdoin 100 dollaria. Rahaa on taskussa silti vaikka kuinka. Rahan kuluminen riippuu ihan siitä, että minkälaisia tuliaisia ostan. Täytyy mennä ensi viikolla tai viimeistään sitä seuraavan viikon alussa basaarissa käymään.

Tänään saapui taas kaksi uutta harjoittelijaa. Daniel Itävallasta asuu ACTEDin vierasmajassa. Toinen jota en ole vielä nähnyt on kreikkalainen tyttö. Paikalliset IAESTE pojat tiesivät jo eilen kertoa, että hän on naimisissa. Epäilen, että kyseessä on vain yritys välttää paikallisten iskuyritykset. 2 kk Tadzikistanissa. Outo aviomies hällä.

Juu. Kuten otsikoista voimme päätellä, ensi viikonloppuna on retki. Reissu kestää kaksi päivää ja paikka on Dushanben lähistöllä joen varrella. Toivon hartaasti, että ovat järjestäneet jotain muutakin ohjelmaa, kuin pelkästään uimista ja syömistä. Olemme Luisin kanssa hyvin huolissamme kyseisestä asiasta, joten eilen oli tarkoitus etsiä pelikortteja Dushanben kaupoista. Christanilla oli kuitenkin jo pelikortit, joten emme sitten lopulta ostaneet mitään.

Olemme vaihtareiden kanssa huomanneet, että olemassa asioita, joista ei kannata keskustella paikallisten IAESTElaisten kanssa. Yksi aihe on vessat. Ola, joka lähti kotiin pari viikkoa sitten, otti "hauskoja" kuvia paikallisista vessoista. Odil, joka on paikallinen IAESTElainen, ja oli hänen isäntänsä, tuhosi kyseiset kuvat ennenkä hän lähti maasta. En ollut tietoinen tästä episodista, kun otin kuvan karmeasta vessasta keskellä vuoristoa matkalla Khujandista Dushanbeen. Odil oli samassa autossa, ja hän pimahti täysin kun näki kuvan. Lopputulos oli, että poistin vessa kuvat kamerastani.
    Ei myöskään kannata puhua liikaa työolosuhteista. Viimeviikonlopun retkellä Christian kertoi meille vaihtareille, että hänellä ei ole hirveästi tekemistä töissä. Joku IAESTElainen oli ilmeisesti kuullut keskustelun, sillä maanantaina IAESTEn iso-pomo Pulatov oli soittanut Christianin työnantajalle, ja valittanut. Nyt Christianilla on hirveä stressi, kun töitä on liikaa ja opastaja (supervisor) on hänelle tyly. Typerää toimintaa IAESTEn taholta. "Salaiset agentit" välittävät tietoja johtajalle uhrin tietämättä. Normaalistihan ihmiset tapaavat kertovat itse, jos heillä on ongelmia. Ei välikäsien kautta.
    Lisäksi sain sähköpostiviestin IAESTEn ja erään Garmissa työskentelevän Sofien välillä, ja jossa IAESTE kyseli kuulumisia, ja ilmoitti, että heidän tietojen mukaan siellä ei pitäisi olla mitään ongelmia, vaikka Sofie oli valitellut työolosuhteitaan aikaisemmin. Tämän viestin "cc" kentässä oli siis kaikki muut vaihtarit. Naurettavaa pelleilyä lähettää ns. henkilökohtaisia viestejä muttei kuiteskaan.

 

Ei täällä mitään kovin mainittavaa ole tapahtunut. Minulla on ollut pieniä konflikteja ACTEDin perustajan ja vierasmajan ”pomon” kanssa, muttei mitään vakavaa. Kyllä te tiedätte ulkomaalaiset. Ovat joskus vähän outoja ja saavat hepuleita tyhjästä..

Tänä aamuna näin pilviä taivaalla. Pisti oikeen silmään moinen harvinainen luonnonilmiö. Mitenkäs siellä koto-Suomessa?

 

Weikou